Nolouspisteet kotiin eli mihin oikolukua tarvitaan

Nolouspisteet kotiin eli mihin oikolukua tarvitaan

9.3.2020

Kirjoitusvirheiden nolouden sarjassa lienee suorastaan häpeän huipentuma, että yritys mainostaa oikolukupalvelua ilmoituksella, jossa on kirjoitusvirhe. Toki oli onnekasta, ettei virhe ollut sanassa oikoluku, koska se olisi ollut vielä aavistuksen verran nolompaa. Onneksi jotkut lukevat myös mainoksia, ja niinpä mekin saimme pari huomautusta kirjoitusvirheestä, tietenkin suomalaiseen tyyliin vinoillen ja hieman naureskellen. Kiitos näiden mainoskriitikoiden se tekstistä puuttunut pikkuinen i tuli lisätyksi paikalleen, ja mainos kiersi virheettömänä toisen puolikkaan kampanja-ajasta.  

Meistä jokainen tekee kirjoitusvirheitä, joskus jopa aivan erityisen tärkeässä viestinnässä. Useimmiten kyseessä ei ole huolimattomuus vaan yksinkertaisesti se, että itse kirjoitettua tekstiä lukiessa ikään kuin sokeutuu virheilleAivot tietävät tekstiä uudelleen lukiessa mitä seuraavaksi sanotaan, ja silmät välittävät aivoihin sanat oikeina, vaikka kirjaimet olisivat väärässä järjestyksessä tai joku niistä puuttuisi paikaltaan. Erityisesti laajemmalle yleisölle  julkaistavat tekstit siis kannattaa tarkistuttaa vaikkapa kollegalla tai ystävällä, jos kielialan ammattilaista ei ole tarjolla.  

Tekstinkäsittelyohjelmien oikoluku ilmoittaa kätevästi kirjoitusvirheet kivalla kiharaisella alleviivauksella, mutta kontekstin tunnistamisessa tarvitaan edelleen inhimillisiä avuja. Asiat voi aina kirjoittaa, kuvailla ja kertoa monin eri tavoin, ja lisäksi yksittäisellä sanalla voi olla useita eri merkityksiä ja sävyjä. Pelkkä sanojen oikein kirjoittaminen ei siksi riitä, vaan on yhtä tärkeää valita tekstin tyyliin ja asiayhteyteen sopivimmat sanat. Koneelliset työvälineet eivät siihen vielä pysty, ainakaan täydellisesti, vaan työhön tarvitaan edelleen ihmisaivoja.  

Vaikka epäonnisen mainoksen tuottama nolouden tunne oli vahva, samalla tilanteen komiikalle oli pakko nauraa. Toivottavasti muutkin ilmoituksessa virheen huomanneet saivat siitä hyvät naurut irti. Kantapään kautta oppineena tällä suutarin lapsella on kuitenkin jatkossa kengät tiukasti molemmissa jaloissaan.  

Ja tarjoamme siis edelleen ammattitaitoista oikolukupalvelua kaikille, jotka haluavat omat tekstinsä tarkistuttaa. Tavoittelemme täydellisyyttä inhimillisin keinoin, ja asiakaslupauksemme mukaisesti toimitamme tekstituotteen asiakkaalle aina virheettönä.