Miksi yrityksen taloutta kannattaa suunnitella? 

Miksi yrityksen taloutta kannattaa suunnitella? 

8.10.2020

Yrityksen perustaminen onnistuu kätevästi ilman pääomaa, ja jos yrittäjä tai yritys ei tarvitse toiminnan alussa rahallista tukea, voi yrityksen talouden suunnitteleminen tuntua turhalta. Tai ehkä käynnissä oleva yritystoiminta on pienimuotoista tai sujuu omalla painollaan, eikä suunnitteluun tunnu löytyvän resursseja. Oli yrityksen tilanne millainen tahansa, talouden suunnittelua kannattaa katsella hieman laajemmin. 

Yritys perustetaan aina yrittäjäksi ryhtyvän omista lähtökohdista ja pohjautuen häneideoihinsa ja suunnitelmiinsa. Ja uskoon tulevasta menestyksestä, tietenkin. Kun lisäksi yrittäjän liikeidea on usein jotain ihan muuta kun yritystalouteen liittyvää, voi taloushallinto tällöin tuntua vain välttämättömältä pahalta, pakkopullaltajoka on hoidettava viranomaisia vartenOman yrityksen talouteen kannattaa kuitenkin perehtyä, ja etsiä itselle luonteva tapa seurata talouden kehitystä säännöllisesti. Niin, mutta miksi siis suunnitella? 

Yritystoiminnan perustarkoitus on yleensä tuottaa elanto yrittäjälle ja mahdollisille työntekijöille, ja mitä laajemmasta inhimillisestä joukosta on kysymys, sitä tärkeämmäksi yrityksen talouden suunnittelu muodostuu. Toiminnan halutaan olevan kannattavaa ja jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen yritysideasta riippumatta. Talouden seuranta ja suunnittelu pitää yrittäjän tietoisena siitä, mihin suuntaan yritys on menossa ja herättää tarvittaessa tarttumaan korjaaviin toimenpiteisiin.  

Juoksevan kirjanpidon toteutuneet luvut antavat toiminnan aikana hyvän pohjan yrityksen talouden suunnittelulle, mutta yrityksen alkuvaiheessa taloussuunnittelun luvut on arvioitava tai laskettava sopivalla tavallaItselleen tutulla toimialalla aloittava yrittäjä voi ehkä ravistajotkin luvut hihastaan, mutta realistisen suunnitelman tekemiseen tarvitaan myös tiedonhakua ja laskentaa. 

Joskus pitkään toimineella yrittäjällä on hämmästyttävän hyvä näppituntuma oman yrityksen talouteen, ja kaikki langat pysyvät hyvin käsissä ilman erityistä suunnitteluakin. Yrityksen toiminta on usein tasaista ja turvattua, eikä toiminnan kehittäminen tai uudistaminen ole juuri nyt ajankohtaista. Toiminta soljuu eteenpäin tutulla urallaan. 

Yrityksen toiminnan kehittäminen ja kasvun tavoittelu edellyttävät kuitenkin suunnittelua sekä toiminnan tasolla että euroina. Yrityksen toimintaan sopivan budjetointiprosessin rakentaminen on antoisa projekti, jonka edetessä pysähdytään miettimään yritystoiminnaolennaisia palasia, ja kootaan palasista kokonaissuunnitelma tulevia viikkoja, kuukausia tai vuosia varten.  

Perusteellisesti suunniteltu ja rakennettu budjetointiprosessi voi toimia yrityksen kehittämisen tukena vuodesta toiseen. Jos alkuun pääseminen tuntuu hankalaltaota yhteyttä, niin pohditaan yrityksesi talouden suunnittelua yhdessä.