Mikä on kiireen vastakohta?

Mikä on kiireen vastakohta?

21.12.2020

Kiire on kätevä perustelu monille viime hetkellä tai jopa pikkuisen myöhässä tapahtuville asioille. On niin paljon yhtä aikaa meneillään, että kiire on jatkuvaa ja kiirehditään hommasta toiseen kuin tulipaloja sammutellenJoulukuussa panokset vielä hieman nousevat, kun monet meistä kohoavat kiireessä uudelle tasolle: arkikiireiden ohelle saamme lisäksi joulukiireet. Kuluva vuosikin on jo loppusuoralla, ja asioita pitää saada valmiiksi ennen vuoden vaihtumista. Onko kiire sitten pelkästään positiivinen tai negatiivinen asia? Siitä voimme olla monta mieltä.  

Kiireinen ihminen koetaan usein tehokkaaksi ja aikaansaavaksi, toiselle taas kiire tuottaa saman tien mielikuvan stressaantumisesta. Synonyymisanakirjassa kiireellä on sekä hauskoja ja iloista touhukkuutta kuvastavia vastineita kuten hyörinä, vilske ja tohina että negatiivissävytteisiä vastineita kuten hälinä, vouhotus ja hätiköinti. Kiire voi siis olla joko virkistävää tai rasittavaa, mutta jos kiireen tunnetta ei lainkaan olisi, myöskään sen vastakohta ei ehkä tuntuisi niin rentouttavalta. 

Mikä sitten on kiireen vastakohta? Jos ajattelee kiireen olevan tunne, lienee sen luonteva vastakohta rauha. Tunne siitä, että voi pysähtyä tähän hetkeen ilman sitä, että elämän tehtävälista välkkyy mielessä. Vai kuvastaako kiire kenties enemmän liikettä? Silloin sen vastakohta olisi pysähtyminen. Tai jos kiire tarkoittaa monien asioiden tekemistä ja aikaansaavuutta, voisi helposti ajatella, että kiireen vastakohta onkin toimettomuus tai jopa laiskuus. 

Sanojen hienous piilee siinä, että ne elävät: merkitys on käyttäjän tulkinnasta riippuvainen tai vaihtelee muiden, ympärillä olevien sanojen mukaisesti. Henkilökohtaiset kokemukset ja tunteet sävyttävät sanoja ja näin on myös kiireen kohdalla. Tarkoittipa kiire sinulle iloista touhua tai rasittavaa vouhotusta, on tarpeen silloin tällöin omistaa muutama päivä myös sen vastakohdalle. Mitä ikinä se juuri sinun mielestäsi sitten onkaan. 

P.S. Tiesitkö muuten, että vanhassa kiireestä kantapäähän -sanonnassa kiire tarkoittaa päälakea eikä touhukasta tekemistä?